Més de 12.000 alumnes de 4rt d’ESO i batxillerat han participat en les 100 conferències que, amb la col·laboració dels 75 Centres de Recursos Pedagògics, s’han celebrat simultàniament per tot el país en el marc del Dia de la Ciència a les Escoles, una de les activitats centrals de la 22a Setmana de la Ciència (SC’17). Mitjançant aquest esdeveniment, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Departament d’Ensenyament i volen fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat, apropant els científics als centres educatius.

Investigadors de les universitats i dels centres de recerca de Catalunya han explicat la seva tasca als alumnes, tant des del vessant científic com des de l’humà, per tal que coneguin de primera mà el dia a dia de la seva feina i contribuir d’aquesta forma a desvetllar vocacions científiques.

Els professors, prèviament, havien realitzat propostes de treball amb els seus alumnes per garantir un bon aprofitament didàctic de les conferències realitzades i per tal que quedessin emmarcades en les competències bàsiques i el currículum de les corresponents etapes educatives.

Les conferències han tractat temàtiques diverses del món de la ciència i la recerca, com per exemple: “Nanoenginyeria, o l’art de fer les coses petites”, “Genètica i Biotecnologia: Fent màgia al laboratori?”, “Gens, neurones i fluids cerebrals: dels embrions al comportament humà”, I’m a Chemist… (Sóc químic…)”, “L’arqueologia i la col·laboració amb altres ciències: l’exemple de l’estudi d’una necròpolis ibèrica”, “Ús de la llum per combatre infeccions mitjançant la teràpia fotodinàmica”, “El Big Data i les Xarxes Socials” o “L’Observatori de l’Ebre a l’Antàrtida, 20 anys en el silenci blanc”.