Els millors 12 vídeos sobre experiments científics (3 guardonats i 9 mencions especials) produïts per escolars catalans i seleccionats entre un total de 110 treballs de centres catalans de primària, secundària i batxillerat/cicles formatius rebran els premis del concurs audiovisual X(p)rimenta als Campus del Baix Llobregat de la UPC el pròxim dimarts 20 de juny. La iniciativa, que arriba a la seva setena edició, l’organitza la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) amb el patrocini de Turalcat (Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya).

Els vídeos premiats –produïts per grups de 2 a 5 alumnes més un professor i amb una durada de 2 minuts– mostren aspectes relacionats amb la física i la tecnologia, mitjançant experiments senzills sobre la transmissió del so per l’aire i la visualització de l’espectre de la veu humana mitjançant un làser, en el cas de les categories de primària i ESO. La geologia, amb una demostració sobre el plegament de les roques al subsòl per efecte de la temperatura, ha protagonitzat el vídeo guanyador en batxillerat/cicles formatius. Els vídeos d’ X(p)rimenta són el resultat de la col·laboració entre alumnes i professors interessats a  comunicar experiments que divulguin principis científics o tecnològics interessants curricularment.

Els treballs guardonats i els que han rebut una menció especial, es poden visionar a Recerca en Acció, portal de divulgació científica de l’FCRi que disposa de més de 130 vídeos científics integrats a la base de dades de la secció ‘Experimenta’. Els guardons constaran, pels alumnes, en un Pícnic Científic Familiar al Montseny, a càrrec de l’Associació per a la Difusió del Coneixement Científic Pendulum (en la categoria de Primària); una visita guiada al Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA) a Cornellà de Llobregat (Secundària); i un taller d’il·lustració per a un grup d’alumnes a la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona realitzat per la plataforma Il·lustraciència (Batxillerat/Cicles Formatius).

X(p)rimenta 2017 compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, d’Obra Social “la Caixa”, del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), d’Escola Valenciana i de Physics!

Per als docents responsables de cada grup premiat, els socis de Turalcat, Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, ofereixen caixes regal, una per guanyador, de la modalitat “Cap de Setmana Rural”, que els  permetran gaudir d’una estada de cap de setmana a un dels següents allotjaments: Cal Pastor (les Garrigues), la Torre d’en Bofill (Bages) i Casa Roca(Pallars Jussà). Turalcat aplega actualment 500 allotjaments arreu Catalunya i treballa per fomentar un turisme responsable i sostenible al nostre país. Enguany, aquesta entitat desenvolupa la campanya “El millor regal: Turisme Rural”.

L’acte de lliurament dels premis inclourà una sessió d’experiments en directe protagonitzada per Víctor Grau, professor de Didàctica de les Ciències de la Universitat de Vic-Central de Catalunya i impulsor de Physics!, i una posterior visita a Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC-UPC).

Relació de vídeos i centres premiats:

  • Millor vídeo en la categoria de primàriaPer on viatja el so. Escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia (Barcelona). 

Vegeu aquí les 12 mencions.

 

ACTE DE LLIURAMENT PREMIS CONCURS X(P)RIMENTA 2017

Convocatòria de premsa

Data: dimarts 20 de juny de 2017

Hora: 11.00 h

Lloc: Campus de la UPC del Baix Llobregat, Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC), C/ Esteve Terradas, 7, Edifici C-001, Sala d’Actes, Castelldefels.