Tothom coneix els invents del TBO, un còmic del qual s’acaba de celebrar el centenari aquest 2017. Però no és tan conegut que el mateix dibuixant que va donar vida al professor Franz de Copenhaguen, el genial Ramon Sabatésva crear a un altre savi, el professor Rius, de Reus, a qui podríem considerar el col·lega mediterrani de Franz. De la mà de Sabatés, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) va difondre fa 30 anys l’autèntic i genuí alter ego català d’aquest cèlebre personatge de còmic.

El professor Rius va aparèixer per primer cop en el número 0 de la Revista Tecno 2000, de l’FCRi, que es va publicar l’abril de 1987. Aquest primer dibuix mostra dos tipus de transports que poden funcionar sense combustible: una bicicleta que aprofita l’energia acumulada en un cordó entortolligat, i un cotxe que acumula l’aigua de pluja en una banyera. El professor Rius fa servir, doncs, la mateixa mena d’inventiva que el seu col·lega Franz: es tracta de ginys i mecanismes complicats però possibles, que delaten la formació de Sabatés com a pèrit mecànic.

La revista Tecno 2000 va ser publicada per l’FCRi durant 13 anys, i els invents del professor Rius van aparèixer en els 15 primers números de la revista. Aquí us mostrem  una selecció de les creacions del savi del Baix Camp. Hi ha rodes mercurianes per alimentar les gallines, plataformes per salvar banyistes a les piscines, una cuina que funciona amb l’energia d’un gronxador infantil…

Els professors Rius i Franz són el prototipus dels optimistes de la tecnologia, encarnen els convençuts que la inventiva mecànica ens fa millors persones.  Només cal veure la flaire d’ingènua bondat que impregna les seves màquines.  En aquest sentit, Rius i Franz se situen a les antípodes del arquetipus de científic malvat, són el contrari del que representen Victor Frankenstein o el Doctor Moreau en el món de la ficció.

Des de l’actual portal de divulgació científica de l’FCRi Recerca en Acció s’ha volgut recuperar aquesta creacióde Ramon Sabatés, un dibuixant extraordinari, ara que es compleixen 30 anys de l’aparició de Tecno 2000 i del professor Rius, de Reus.

 Uns flotadors permeten elevar una plataforma enreixada, i així salvar la vida d’un banyista en una piscina.

Quan s’escalfa el mercuri dels radis de la roda en sortir el Sol, aquesta s’inclina pel pes i deixa veure el menjar per a les gallines, les quals mouran unes pales que faran sonar el despertador.

En gronxar-se, els nens fan pujar un pes que després, en baixar, mourà una transmissió i farà funcionar la cuina.

 Un sistema per a evitar que les vaques es mullin quan plou.