En aquests moments, l’oceanògraf Rafel Simó navega embarcat al trencaglaç rus Akademik Treshnikov. Acaba de començar la seva participació a una expedició científica singular que donarà la volta sencera a l’Antàrtida. Les seves vivències poden ser seguides en directe a través del bloc que escriu des del Oceà Austral i que publica Recerca en Acció.

Científics de 30 països de 6 continents, coordinats i patrocinats per l’Institut Polar Suís, participen a l’Antarctic Circumnavigation Expedition (ACE), la primera expedició científica que donarà la volta sencera a l’Antàrtida entre la fi de desembre de 2016 i mitjan de març de 2017. Entre els 22 projectes científics que participen de l’expedició hi ha el projecte SORPASSO, liderat per Rafel Simó, oceanògraf de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona, que navega en aquests moments embarcat al trencaglaç rus Akademik Treshnikov.

Des d’ara i fins a la fi de febrer del 2017, Rafel Simó escriu un diari de l’expedició, que publica Recerca en Acció en forma de bloc. D’aquesta manera es pot fer un seguiment en directe de les vicissituds i els treballs científics que tenen lloc a l’Antàrtida. D’aquests forma, el portal commemora els seus 10 primers anys d’existència, ja que va començar les seves activitats precisament amb el seguiment d’una altra expedició al continent gelat ara fa una dècada.

En el projecte liderat per Rafel Simó participen científics catalans i de Madrid, Plymouth (Regne Unit), Sydney (Austràlia), Quebec i Argentina. El seu objectiu és estudiar el paper de la “natura invisible”, formada per microbis i gasos, en la regulació del clima. Els investigadors faran mesures del plàncton microscòpic i dels gasos i matèria orgànica que aquest deixa anar i que acaben a l’atmosfera. Rafel Simó és conegut per les seves recerques sobre els compostos de sofre que el plàncton allibera a l’atmosfera, i que serveixen de nuclis de condensació per a la formació de núvols.